Bestuurdersaansprakelijkheid aan de orde van de dag

 

De laatste jaren staat persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders steeds vaker in de schijnwerpers. Bekende voorbeelden als Ceteco, Alcides, KPNQuest, Landis en Ahold vormen slechts het topje van de ijsberg.

 

Ook bij kleinere organisaties

Niet alleen bestuurders van grote beursgenoteerde ondernemingen worden aangesproken. Ook binnen het MKB en non-profit, verenigingen en stichtingen, komen claims steeds meer voor. Vaak worden dergelijke aanspraken buiten de publiciteit gehouden en worden zaken geschikt.


Grote financiële schade

Een aansprakelijkheidsclaim kan al snel flink in de papieren lopen. Maar ook als een claim door de rechter wordt afgewezen, brengt dit hoge juridische kosten met zich mee. Veel organisaties hebben hun bestuurders hier niet tegen verzekerd. De onverzekerde bestuurder draait persoonlijk op voor eventuele schadeclaims en/of hoge advocaatkosten. Dit gaat ten koste van zijn of haar privé-vermogen. Ook is niet van belang of een bestuurder voor zijn functie al dan niet wordt betaald.

 

 

 

Antwoorden

Wilt u graag antwoorden op onderstaande vragen?

 

• Wat is bestuurders- aansprakelijkheid nu eigenlijk precies?

• Welk risico loop ik als bestuurder?

• Hoe kan ik me hiertegen verzekeren?

 

Dan bent u op deze website op het juiste adres.

Actueel voorbeeld
Bestuurder waarborg-maatschappij moet miljoenen betalen
De rechtbank in Zutphen heeft X., bestuurder van waarborg-maatschappij Y., veroordeeld tot betaling van zeker EUR 2,5 mln aan de curator van de failliet verklaarde garantieverzekeraar. De rechter heeft geoordeeld dat er sprake is geweest van onbehoorlijk bestuur.
Lees verder